افزایش ۵۱ درصدی صادرات زعفران نسبت به سال گذشته

نائب رئیس شورای ملی زعفران و رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی در خصوص جایگاه زعفران در اقتصاد ایران گفت: با توجه به اینکه نرخ بیکاری بالایی در کشور داریم، این محصول ۲ استان را به گونه‌ای مشغول کرده است که در طول سال ۷۰۰ هزار خانوار از این راه امرار معاش مستقیم می‌کنند، همچنین در فصل برداشت برای پاک سازی سه کیلو گل زعفران، یک نفر اشتغال موقت ایجاد می‌شود، یعنی اگر روزی ۱۰۰ کیلو گل زعفران داشته باشیم، روزانه ۳۴ نفر اشتغال ایجاد می‌شود، اگر این عدد را در طول این ۴۰ روز و حجم برداشت نهایی محاسبه کنیم متوجه جایگاه زعفران در اشتغال کشور می‌شویم.
بیم وامید زعفران‌کاران درخراسان رضوی/مافیای طلای سرخ جولان می‌دهد

غلامرضا میری افزود: بجز این موارد، فرآوری، صادرات و بسته بندی نیز فرصت‌های شغلی متعددی ایجاد می‌کند، از طرفی این محصول بر خلاف خیلی از محصولات حتی یک دلار ارزبری ندارد، موضوع دیگر ارزش افزوده بالای این محصول است، این به این معنا است که با صادرات زعفران بخش‌های دیگری نظیر چاپخانه و تولید کننده بسته بندی نیز بهره می‌برد و اشتغال ایجاد می‌کند و آخرین موضوع ارزآوری به کشور است.

۵۰۰ میلیون دلار درآمد زعفران برای اقتصاد ایران

وی ادامه داد: حدود ۵۰۰ میلیون دلار به کشور حاصل از صادرات زعفران وارد کشور می‌شود که در شرایط تحریم‌ها می‌تواند به اقتصاد کشور کمک کند و این مبلغ می‌تواند بخشی از واردات کشور را تامین کند، بنابراین زعفران در اقتصاد کشور ما بسیار مفید است و حتی می‌تواند مزیت‌هایی بیش از این نیز داشته باشد.

میری در خصوص نیاز کشاورز به حمایت دولت گفت: یک کشاورز یک سال تلاش می‌کند و انتظار دارد محصول تولیدی آن با وجود خشکسالی‌ها و گرانی‌ها تضمین شده باشد، در بخش زعفران دولت باید یک کف قیمت با حضور افراد خبره و صادر کننده قیمت گذاری کند و اعلام کند اگر قیمت بیش از این مبلغ پایین آمد، خریدار محصول دولت است اما این کار نباید روی کاغذ باشد و دولت در واقعیت حامی کشاورز باشد. متاسفانه تا به حال چنین اتفاقی رخ نداده و در گذشته اگر زعفرانی خرید شده، قرار بر این بود که اگر سودی داشته باشد، با کشاورز تقسیم شود در گذشته نه چندان دور زعفران خریداری شده و با حدود سه برابر قیمت به فروش رفت و یک ریال به کشاورز نرسیده است.

افزایش ۵۱ درصدی صادرات زعفران در سال ۱۴۰۲ تا کنون

رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران تصریح کرد: وقتی زعفران دپو شده و قیمت‌ها نیز در حال تغییر است، دست صادرکننده خالی می‌ماند. هیچ صادرکننده‌ای ۳۰۰ تن زعفران برای صادرات در انبار خود موجود ندارد، اگر من شروع به بازاریابی کنم و قرارداد بین المللی ثبت کنم، هنگام بازگشت و تحویل کالا از تعاون روستا متوجه تغییر چند درصدی قیمت می‌شوم و این تغییرات صرفه اقتصادی برای صادرکننده ندارد.

وی ادامه داد: پیشنهاد ما این بود که تعاون روستایی خریدار زعفران از تولید کننده باشد و پس از خرید آن را با یک سود مشخص در اختیار صادرکننده قرار دهد و این روال در طول سال گردش داشته باشد، یعنی تعاون روستا از کشاورز خرید مداوم داشته باشد که قیمت کاهش پیدا نکند و از این طرف صادر کننده با آرامش اقدام به بازاریابی کند. ولی وقتی در ۱۰ روز گذشته یک کیلو زعفران ۱۵ میلیون تومان تفاوت قیمت داشته است، برای صادر کنندهِ چند تن، چقدر تفاوت قیمت ایجاد می‌شود.

میری در خصوص سهم ایران از بازار جهانی گفت: در سال ۱۴۰۰، ما ۴۷ کشور وارد کننده زعفران از ایران داشتیم که این عدد امروز به ۶۷ کشور رسیده است. زعفران بنا به درخواست مشتری و مبنای مصرف خریدار از بسته بندی‌های یک گرمی تا ۵۰۰ گرمی صادرات می‌شود و بر همین اساس سال گذشته ۲۳۹ تن صادرات زعفران انجام دادیم که اگر مدت مشابه امسال را نسبت به سال قبل در نظر بگیریم تا امروز ۵۱ درصد رشد صادرات داشتیم.

منبع

مطالب مرتبط

دیدگاه‌تان را بنویسید

بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدهای هفته